Min kundvagn

Mini Varukorg

Vad är kontaktlös teknologi och digital stöld?

 

Kontaktlös teknologi används bland annat i betalkort, passerkort, nyckelbrickor, hälsokort och pass. Kontaktlös teknologi är tidseffektivt och förenklar vardagen. Teknologierna kallas RFID och NFC, men vad betyder de egentligen?

 

Vad är RFID?

 

RFID trådløst kreditkorttyveri

RFID star för Radio Frequency Identification (radiofrekvensidentifikation) och är en teknik som används för att identifiera människor eller andra objekt. Du identifieras via en tag som är som ett datachip med en form av trådlös streckkod och avläses av en RFID-läsare.

RFID-tags kan antingen vara aktiva eller passiva. Aktiva tags är batteridrivna och kan läsas på ett längre avstånd (upp till 100m). Våra mobilfodral och anti-skimmingkort är alla utrustade med en aktiv RFID-tag.

Ett exempel på en aktiv RFID-tag är automatiska betalsystem som kan finnas på vissa vägar, som Telepass i Italien, BroBizz i Danmark, Total i Frankrike och Toll4Europe, Eurotoll och Tolltickets i Europa.

En RFID-tag kan också vara passiv, alltså utan intern strömförsörjning. Denna teknik används bland annat i låneböcker på bibliotek. Passiva tags kan bara läsas på nära håll.

RFID-teknologi är också den teknik som används i dina kontaktlösa betalkort. Dessa har blivit väldigt populära och med det även illegala försök att komma över kortinformation. Det går att scanna och kopiera kortinformation på upp till 20 meters avstånd så risken finns att du kan bli rånad, även om du är noggrann och har din plånbok säkert förvarad i din väska.

 

Vad är NFC?

 

NFC står för "Near Field Communication" och är enkelt förklarat en teknologi som möjliggör kommunikation mellan enheter som är fysiskt nära varandra.

Teknologin bakom NFC och Bluetooth är snarlika men NFC kräver mindre ström och har en avsevärt mindre räckvidd. NFC är också signifikant snabbare. Anslutningen sker inte manuellt utan NFC kopplar upp till kompatibla enheter så fort de är inom rätt räckvidd. Denna ultrasnabba uppkoppling, 0.1 sekunder, är fördelaktig exempelvis när du betalar i en mataffär men hastigheten lämnar också oss alla som potentiella offer för digital stöld.

RFID vs. NFC på engelska.

NFC på engelska.

 

Digital stöld

 

Om du har ett kontaktlöst betalkort så finns risken att du kan utsättas för digital stöld. Dessa kort kan användas av vem som helst för köp vid låga summor.

Enligt en studie gjord av the Danish Crime Prevention Council, utsattes mer än 34.000 danskar för identitetsstöld under 2015 och rådet estimerar att ungefär 150.000 har utsatts för cyberkriminalitet. Dessa siffror har sannolikt stigit de senaste åren.

Risken att utsättas för digital stöld finns så länge du har ett betalkort eller andra kort med personlig information på dig. Till och med om korten ligger säkra i din väska eller plånbok. Faktum är att risken för att bli bestulen är enorm, speciellt på offentliga, trånga platser som på tunnelbanan eller bussen, på en konsert, i mataffären eller ett köpcenter. De kriminella kan, med rätt verktyg, enkelt stjäla pengar och personlig information från dina kort med en så kallad RFID-skanner.

 

Skydda dig mot digital stöld

 

Våra mobilfodral är utrustade med aktivt RFID-skydd. De trådlösa RFID-signaler som sänds ut av dina kort kan blockeras om korten förvaras i ett av våra anti-strålningsfodral. Det inbyggda membranet, som också reducerar mobilstrålning, ser till att RFID-signalerna blockeras och med andra ord inte kan avläsas av kriminella. Skydda dig själv, dina pengar, din personliga information och din mobil med ett av våra anti-strålningsfodral till mobil.

 

På samma sätt skyddar även våra anti-skimmingkort mot oönskad NFC- och RFID-aktivitet. Dessa kort kan användas i din plånbok eller väska för att vara säker, oavsett.