Min kundvagn

Mini Varukorg

Så mycket strålning avger din mobiltelefon


Vissa mobiltelefoner avger sex gånger mer strålning än andra. Hur mycket strålning avger din mobiltelefon?

 

Vad är mobilstrålning - den korta förklaringen

När du lägger upp en ny statusuppdatering, mottar ett SMS, laddar ner en ny app-uppdatering eller ringer till en kompis, kontaktar din mobilt en telefonmast. Detta sker med osynlig elektromagnetisk strålning.

Hur mycket mobilstrålning de olika telefonerna sänder ut varierar från mobil till mobil. Vissa telefoner avger mer än sex gånger så mycket strålning enligt den europeiska SAR-standarden. Ett lågt SAR-värde är dock nödvändigtvis inte bra då norska studier tyder på att mobiler med lågt SAR-värde "jobbar hårdare" för att få signal om täckningen är dålig jämfört med en mobil med högt SAR-värde.

 

Här ser du en tabell över strålningen från de mest populära mobiltelefonerna under 2021

Se hvor meget din mobil stråler

Källa: Data baserad på information från tyska Bundesamt für strahlenschutz NOTERA: Om din mobiltelefon saknas i listan kan du prova att googla "din mobiltelefon (märke/modell) + SAR-värde".

 

Vad betyder färgerna i tabellen?

Skillnaden mellan de gula och röda staplarna i ovanstående tabell beror på att när telefonen används för att prata i är enbart den översta delen i direktkontakt med huvudet medans den nedersta delen är några centimeter från huvudet. När den förvaras i exempelvis en byxficka är hela mobilen i kontakt med kroppen. Om antennen är placerad i den nedersta delen av enheten blir SAR-värdet högre när den bärs i en ficka än när den används uppe vid örat, och vice versa.

Detta är grunden till att det finns två standardiserade procedurer: Producenterna fastställer ett SAR-värde i enlighet med European standards EN 62209-1 (Användningsmetoden ”Telefonen tätt mot örat under samtal” och EN 62209-2 (Användningsmetoden ”Förvaring av telefonen i nära kontakt med kroppen”). Därför används dessa klart definierade, standardiserade sätten att mäta på i tabellen och de två användningssätten kan jämföras likvärdigt med varandra.

 

Så påverkas du av mobilstrålning

Här nedan ses en termografi som visar hur huvudet värms upp av mobilstrålning från din mobiltelefon när den används vid örat. Mobilstrålar är samma sak som mikrovågor som du känner till från mikrovågsugnar. Mobilstrålar värmer med andra ord ditt huvud och dina vävnader och det är därför du kan märka att ditt öra, din kind och ditt huvud blir varmt när du pratar med mobiltelefonen vid örat. Faktisk kan mobiltelefonen värme din hjärna och ditt huvud med upp till 0,5 - 2 grader, vilket kan kännas som feber. Detta är anledningen till att du kan känna dig yr eller få huvudvärk efter ett långt telefonsamtal.

Så lite som 30 minuter dagligen kan öka risken för allvarliga biverkningar markant. Lägg också till att strålningen kan påverka dina celler och biologiska system och enligt svensk forskning öka risken gör bland annat hjärntumörer med upp till 400%. Detta vid ringa 30 minuters samtalstid dagligen.

Var speciellt uppmärksam på att barn och unga upp till 25 år har tunnare kranium och bindväv. Därför upptar de markant mer mobilstrålning än vuxna. Ett 10-årigt barn upptar exempelvis 60% mer än en vuxen. Radicovers anti-strålningsprodukter blockerar upp till 86% av mobilstrålarna. Våra fodral har ett speciellt anti-strålningsmembran som blockerar merparten av de strålar som din mobiltelefon sänder ut i riktning mot huvudet. Du kommer att märka skillnad när du har provat. 

 

Mobilstråling indtrængen i hjernen

 

Se vårt sortiment med mobilfodral med effektivt och dokumenterat skydd mot mobilstrålning här.